Лулу за сливането на изкуството и модата: от платното до модния подиум

Лулу за сливането на изкуството и модата: от платното до модния подиум

Лиляна Петрова-Лулу. Фото: Личен архив на Лулу

Лиляна Петрова, известна с псевдонима си Лулу, е родена в София. Завършва Националната художествена гимназия със специалност „Живопис“, след което продължава своето обучение в НАТФИЗ, специалност „Мода и промишлен дизайн“. Завърша „Нов български университет“, като получава бакалавърска степен по „Графичен дизайн“ и магистърска степен по „Живопис“. Няколко години работи като дизайнер на костюми в различни телевизионни риалити формати, както и в други полета на филмовата индустрия в България.

За нея известният изкуствовед и естет проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, споделя: „Лулу е фин чувствен творец, който с лекота пренася красивите идеи и мотиви от своите картини в артистичния дизайн на облеклата, създадени от нея. Посланията, които изпращат произведенията ѝ са заредени с много страст и заедно с това – меланхолия, нежност и едновременно с това – решителност, реалистични образи и успоредно с това – абстрактни изображения, красива еклектика и мозаична красота. Сред най-завладяващите предимства в изкуството на Лулу е майсторски закодираната автентична елегантност, от една страна, и тънкият усет към цветовите контрасти. Съвременният моден дизайн изпитва остра необходимост тъкмо от художници и експериментатори като Лулу. Желая ѝ нови успехи!“.

Лулу, проф. Любомир Стойков и Стефани Обадяру по време на Вечерта на стила на тема „Нова елегантност“. Фото: Академия за мода / Петър Станев

Най-голямо влияние върху Лулу е оказало изкуството на такива уникални художници и дизайнери като Ван Гог, Марк Шагал, Ешер, Валентино, Ив Сен Лоран, Аликзандър Маккуин, Елза Скиапарели, Версаче и Луи Вюитон. В своето творчество – както в картините, така и в облеклото, тя разказва истории. Обича да работи с образи, ярки и контрастни цветове, силни, експресивни линии, преливащи една в друга форми. Когато прехвърля картините си върху дрехите, внимава много с композицията и начина, по който тя моделира тялото. Затова разработва много изчистени и семпли модели, без да усложнява конструкцията с излишни детайли. „За мен е от изключителна важност текстилът — материалът, който избирам за дадения аутфит, лекотата в движението и комфорта. Освен че дрехата трябва да бъде екстравагантна, тя трябва да бъде удобна и практична“, споделя Лулу.

Лиляна Петрова-Лулу. Фото: Личен архив на Лулу

Как започна Вашето пътешествие в света на изкуството и дизайна? Какво Ви вдъхнови да се посветите на тази кариера?

Пътешествието ми в света на изкуството започна, когато бях тригодишно момиченце. Тогава с родителите ми живеехме в Москва. Заведоха ме на опера да гледаме „Лешникотрошачката“. Спомените от този вълшебен свят все още са живи в съзнанието ми — музиката, балерините, сценографията, декорите и величествената зала на операта. След този спектакъл, в резултат на вдъхновението, което изпитах, изрисувах целия апартамент до нивото, до което стигаха ръчичките ми, и си направих чудна рокля на принцеса от завеси. Няколко дни по-късно родителите ми ме заведоха в ателие, където се преподаваше рисуване. Когато отворих вратата, попаднах в приказка — огромно пространство, изпълнено със стативи и картини, деца, които рисуваха, и музика, която звучеше. Навсякъде имаше бои, много цветове и непознат за мен аромат — мирисът на боите. Още го усещам. Тогава разбрах, че това е моят път. От този ден насам не спирам да рисувам.

Лиляна Петрова-Лулу. Фото: Личен архив на Лулу

Защо избрахте името на модния бранд BYLLU и с какво е различна модата, която създавате?

Името на бранда беше дълго търсено и обмисляно. То представлява комбинация от думи, символика и форма. Направих поредица от скици, за да намеря най-точния образ, който да обедини всички елементи на работата ми. Тъй като артистичното ми име е Лулу, с което подписвам всичките си картини и дизайни, реших, че е много важно то да присъства в името на модния бранд.

Идейната концепция, на която залагам в тази своя линия, е да сме „Облечени в изкуство“ — да слея изкуството и модата в едно и да създавам модели, водена от този синтез. Затова разиграх буквите и думите, и се получи BYLLU. В случая “By” означава  „от“, а “LLU” е моето име Лулу, което в логото ми присъства върху разлято петно от туш –  символ на изкуството, което творя.

Логото на модния бранд BYLLU. Фото: Личен архив на Лулу

Коя е Вашата първа професионална изява и следователно коя бе първата колекция, която представихте?

Първата ми професионална изява като художник беше преди много години, още докато учех в художествената гимназия. Дипломирахме се с изложба, на която представих няколко картини – те изиграха сериозна роля в моето портфолио и бъдещи участия. През студентските ми години последваха поредица от изложби и проекти, които ми предоставиха възможност да се изявя.

Първата ми самостоятелна изложба беше през 2005 г. в галерия „Ирида“, София, и беше озаглавена „Докато те спяха“. Бях толкова развълнувана от поканата да представя изкуството си там, че рисувах денонощно. Направих повече картини, отколкото галерията можеше да събере.

По време на обучението си по мода в НАТФИЗ се вълнувах много от създаването на различни дизайни и модели. Имах доста развинтено въображение и определено ми се искаше да работя на сцена, създавайки театрални или филмови костюми. Винаги съм наблягала над рисунъка, тъй като това за мен е било основата, върху която мога да надграждам. Правех и много ръчно рисувани дрехи.

Години по-късно отново се върнах към модата, като стартирах проекта си „Облечени в изкуство“. Така създадох и бранда BYLLU. Първите няколко тоалета от колекцията, върху която тепърва започвах да работя, показах на изложбата си „Живот с Корона“. Имаше чудесни впечатления и отзиви, тъй като дрехите бяха реплики на картините. Превърнах статиката в движение.

Тоалет на модния бранд BYLLU с дизайнер Лулу. Фото: Личен архив на Лулу

Как бихте описали своя маниер и процес на работа – от раждането на идеята до нейната реализация?

Не бих могла добре да опиша своя маниер, но мога да споделя как протича работата ми. За мен винаги най-важна е идеята – информацията, която получавам като образ и от там нейните различни вариации и метаморфози. Разработването на идеята винаги е било най-продължителният процес. Понякога това са стотици скици, драсканици,  различни емоционални състояния, решени в цвят или фриволни линии и форми. Обичам да експериментирам с различни техники и материали, да колажирам, да играя  с текстила и материята. Добре разбирам как бих искала да изглежда финалният резултат. Но когато видя работата си завършена, винаги се изненадвам как резултатът многократно надгражда първоначалната ми идея.

Лиляна Петрова-Лулу. Фото: Личен архив на Лулу

Откъде черпите вдъхновение за произведенията, които създавате?

От сънищата, музиката, пътешествията, срещата с любими хора, срещата с непознати територии, преживени красиви или тежки моменти, любовта, природата – целият видим и невидим свят ме вдъхновява.

Лиляна Петрова-Лулу. Фото: Личен архив на Лулу

Какви техники и материали предпочитате да използвате в работата си и защо?

Обожавам да използвам различни техники и комбинация от разнообразни материали. Всичко зависи от това какво точно правя и каква е възможността за комбинация на тези материали. Рисувайки върху платно, хартия или плат използвам бои, тушове, моливи, маркери, пастели, контури, моделин пасти, цветя, пясък, пигменти. Всичко, което е съвместимо с дадената основа. Обичам да рисувам и дигитално, смесвам техники и често създавам колажи.

За модната ми линия, дигиталното рисуване и дигитализирането на кройките са от изключителна важност, тъй като те служат за основа на дизайна. За рисуваните изцяло на ръка дрехи, техниката е напълно различна.

Най-новата колекция на BYLLU „Цвят и светлина“. Фото: Костадин Кръстев-Коко

Вие сте едновременно художник и моден дизайнер. Какво от рисуването прилагате в модните скици и тоалети и какво от модните Ви проекти – в художническата Ви дейност?

Много от създадените от мен картини играят специална роля в дрехите. Образите оживяват в тях, превръщайки се в триизмерни и движещи се елементи. За мен е от изключителна важност човешкото тяло, познаването на пропорциите, симетрията и пластичната анатомия. Като художник, с този фундамент от знания, мога внимателно да боравя с формата и линията, изследвайки ги в детайли. Стремя се дрехата да моделира и показва фигурата по най-красивия начин.

Модата е една от най-прелестните и приложими форми на изкуството. Всички тези проекти се преплитат един в друг по фантастичен начин.

Картина Design Spring. Фото: Личен архив на Лулу
Най-новата колекция на BYLLU „Цвят и светлина“. Фото: Костадин Кръстев-Коко

Каква роля имат емоциите и оказват ли влияние върху Вашето творчество?

Емоцията е моето творчество!

Как избирате имената на Вашите картини, тоалети и на изложбите си?

Всяка картина е отражение на мое преживяване, чувство, мелодия, думи. Имената винаги идват сами и след себе си водят образите. Тоалетите са техните кръщелници, а изложбите представляват синтеза на този процес.

Картина Fly with me. Фото: Личен архив на Лулу

Какви теми и идеи са най-често в центъра на Вашето изкуство и дизайн?

Взаимовръзката човек, земя, космос. Енергията, светлината, тъмнината и животът.

За кого е предназначено изкуството, което създавате?

За всеки, когото докосва или намира нещо свое в него. История, образ, чувство, интерес, спомен.

Кои от знаменитостите бихте облекли, ако имате такава възможност?

С огромно удоволствие бих обличала и разработвала индивидуални и сценични костюми за Ед Шийрън, Лейди Гага, Гимс, Бионсе, Сиа, Дейвид Гарет, Васко Василев и Илина Михайлова.

Каква е Вашата философия при създаването на нови дизайни и произведения на изкуството?

Зависи от темата и целта на проекта. Когато работя върху нещо лично за мен, се водя от емоционалното си състояние и вълненията в дадения период.

При работа по зададена тема, проект или за клиент, внимателно анализирам задачата и желанията. Стремя се да разбера концепцията до най-малкия детайл, като подхождам лично, опознавайки човека. Целта ми е да реализирам идеята така, че крайният резултат да бъде щастие!

Най-новата колекция на BYLLU „Цвят и светлина“. Фото: Костадин Кръстев-Коко

Кой проект или колекция от Вашето портфолио Ви е най-скъп и защо?

Не бих могла да отговоря. Всички те са мои деца, носещи от моята енергия и творчески път. Благословена съм, че имам възможността да бъдат част от живота ми и да ги създавам. Това ми носи толкова много радост.

Можете ли да ни разкажете повече за основните идеи и концепции във Вашата най-нова колекция или проект?

Проектът, върху който работя, продължава темата „Облечени в изкуство“. Идеята на тази артистична модна линия е да изведе изкуството извън галериите и специализираните пространства, поставяйки го на улицата, свободно движещо се сред нас в красиви и неповторими дрехи.

През пролетта на  следващата година е планирана моя изложба с ревю, наречена „Светлина и цвят навсякъде“. Събитието ще се проведе в Ottagono il Duomo di Cefalù, в Чефалу, Италия. Имах честа да бъда поканена от кмета на града, за да покажа изкуството си съвместно с новата си колекция от артистични облекла и аксесоари на това приказно място. Изложбата ще представлява минималистичен арт спектакъл, в който целим да обединим изкуствата, съчетавайки изобразителното изкуство, модата, музиката и танца. В момента съм в трескава подготовка и изпитвам силно вълнение за предстоящото събитие.

Лиляна Петрова-Лулу. Фото: Личен архив на Лулу

Кои са посланията от последната Ви фотосесия, реализирана съвместно с талантливия фотограф Костадин Кръстев – Коко – трикратен носител на „Златна игла“ на Академията за мода?

Посланията са да разберем колко уникални, различни, многопластови и цветни сме.

Да не се страхуваме да изразим и покажем себе си с цялата тази великолепна палитра от качества, емоции, мисли, чувства и състояния. Да се освободим от предразсъдъците и границите, в които сме свикнали да бъдем поставяни. Да изразим себе си чрез творчеството и любовта. Да бъдем щастливи и да се забавляваме винаги, винаги, винаги.

Най-новата колекция на BYLLU „Цвят и светлина“. Фото: Костадин Кръстев-Коко

Как се справяте с творческите блокажи или предизвикателства, които може да срещнете по време на работа?

Като по-малка много се притеснявах, когато попадах в подобна ситуация. След време разбрах, че този период на пустота е най-хубавото нещо, което може да се случи по време на творческия процес, независимо колко дълго трае той – минути, месеци, година. Момент, в който се отделяш от всичко и от всички, притихваш и се отдаваш на празнотата. Когато се свържеш отново със себе си, единствено и само с теб, тогава идват и всички отговори, идеи и начини да се развиваш.

Каква е концепцията Ви за развитие на Вашия бранд?

Да достигне до все повече хора по света, които с удоволствие да са облечени в изкуство, споделяйки го и показвайки неговото положително влияние върху себе си. Да бъде част от всекидневието, от улицата, свободно движещо се в красиви, удобни и неповторими дрехи. Да носи идеята да сме различни, да греем в ярки цветове и да бъдем едновременно елегантни и деликатно дръзки. Да достигне до голяма сцена, като разработваме различни линии и модели, адаптирани за нея под формата на сценични костюми, създадени за музикални клипове, спектакли и филми.

Най-новата колекция на BYLLU „Цвят и светлина“. Фото: Костадин Кръстев-Коко
Най-новата колекция на BYLLU „Цвят и светлина“. Фото: Костадин Кръстев-Коко

Какво послание искате да предадете на публиката чрез Вашето творчество?

Всеки човек трябва да се свързва по-честичко със себе си. Да се вслушва в желанията си, да повика въображението, фантазията, сънищата.

Каква е връзката между изобразителното изкуство и модата?

Прекрасната идея: „Красотата ще спаси света!“.

Какво значение придавате на културната и социалната среда в създаването на Вашите произведения?

Определено и двете заемат главни роли в голяма част от тях.

Лиляна Петрова-Лулу. Фото: Личен архив на Лулу

Каква роля играят изкуството и дизайнът в съвременното общество според Вас?

За изкуството имам смесени чувства, но за дизайнът смятам, че е всичко.

Как виждате бъдещето на изкуството и дизайна, особено в контекста на новите технологии и тенденции?

Виждам го като едно цяло. Все по-трудно става да се удържат границите.

Каква, според Вас, е ролята на Академията за мода в нашето общество и култура?

Смятам, че ролята на Академията за мода в нашето общество е от съществено значение. Това е прекрасен начин да се помага на авторите и дизайнерите в България да развиват своето мислене и творчески потенциал. Елегантният начин, по който човек да бъде напътстван в посоката, която е избрал.

Лулу заедно с Теодора Братоева и Росина Ганчева, облечени в BYLLU. Фото: Академия за мода / Петър Станев

Какво означават за Вас модата и изкуството? А успехът?

Това е моят свят — едновременно реален и фантастичен. В него се чувствам прекрасно. Успехът за мен е в това да споделям този свят с другите и да открия, че и те се чувстват така в него.

За какво мечтаете?

Въображаема реалност.

Най-новата колекция на BYLLU „Цвят и светлина“. Фото: Костадин Кръстев-Коко

Как обичате да прекарвате свободното си време? Имате ли любимо хоби?

Обичам да пътувам, да си играя с кучетата, както и да съм насаме с природата.

Ако не бяхте дизайнер и художник, с какво мислите, че щяхте да се занимавате?

Определено с музика – тя е навсякъде около нас.

Някога съжалявали ли сте, че сте поели по този път?

Нито за миг. Това е най-хубавият подарък, който Бог ми е дал.

Лиляна Петрова-Лулу. Фото: Личен архив на Лулу

Как се поддържате мотивирана и вдъхновена в дългосрочен план?

Благодаря за всичко, което имам. Размишлявам над това какво искам и как бих могла по най-креативния и добрия за мен начин да го реализирам.

Най-новата колекция на BYLLU „Цвят и светлина“. Фото: Костадин Кръстев-Коко

Какво съветвате начинаещите художници и дизайнери, които току-що започват своята кариера?

Да се потопят изцяло в този свят на изкуството. Да общуват с хора, на които се възхищават, и от които могат много да научат. Да работят много и да не спират да търсят нови начини за изразяване. Да пътуват, да участват в различни проекти и да излизат често от зоната си на комфорт. Да експериментират без страх от провал. Да влагат любов, страст и постоянство във всичко, което правят.

Галерия

Още от Smart Fashion