Диамантените момичета – герои на сериала „Пътят“

Диамантените момичета – герои на сериала „Пътят“

Премиера на лентата, посветена на олимпийския триумф на българския ансамбъл по художествена гимнастика в Токио

Проф. Любомир Стойков: „Филмът визуално разплита по уникален начин кълбото от воля и емоции, разум и чувства, спортна страст и човешко вълнение!“

Диамантените ни момичета на премиерата на сериала "Пътят" в Народния театър "Иван Вазов". Фото: БФХГ

Българската федерация по художествена гимнастика заедно с режисьора Андрей Андонов създадоха документалния сериал „Пътят“, свързан с пътя и спечелването на Олимпийската титла от българския ансамбъл на игрите в Токио през 2021 г.

Уникално съдържание: от тренировъчния процес до олимпийските игри

Изграден е от автентични кадри, съчетаващи интригуващи истории и вълнуващи моменти свързани с пътя на българските олимпийски шампионки към златния олимпийски медал от Токио 2020. Историята изобилства от невиждани досега мигове от Япония по време на Ковид пандемията, но и от „кухнята“ на националния отбор по художествена гимнастика.

Цели и вдъхновения: отвъд медалите

„Пътят“ има за цел да прослави българския дух, идентичност и смелост, както и да вдъхне самочувствие на всеки българин докоснал се до магията на това историческо за българската художествена гимнастика приключение.

Сериалът трябва да бъде стимул за всички спортисти, които ще имат възможността да защитават българския трибагреник на олимпийските игри в Париж 2024 г. Трябва да повярват, че могат да сбъднат мечтата си, че могат да преодолеят всяко препятствие по пътя към най-мечтания олимпийски медал. Нека бъде стимул за всеки човек, че вярата, трудът и любовта могат да бъдат възнаградени не само при тези, които печелят, но и при всички, които отдават живота си на престижна и вдъхновяваща кауза.

Попитан за мнение, проф. Любомир Стойков – медиен експерт по имидж и стил, сподели своите впечатления от премиерата на филма, състояла се в Народния театър „Иван Вазов“:  „Телевизионният сериал „Пътят“ е впечатляващ културен хибрид, илюстриращ чудесно предимствата на документалния жанр. В него са миксирани уникални факти от Олимпиадата в Токио и триумфа на нашите диамантени момичета, от една страна, и от друга – реалната атмосфера, неформалното общуване между състезателките и треньорите – общуване, което разкрива истинския дух, царящ в българския отбор. Визуално е разплетено кълбото от воля и емоции, разум и чувства, спортна страст и човешко вълнение. Особено силно ми въздействаха три неща, показани подобаващо във филма. Първо, отношението на японските домакини към националния ни отбор по художествена гимнастика (с пословичната си ритуалност и всеотдайност), второ, милите и спонтанни мигове на откровения на нашите победителки, така добре уловени от камерата и трето: изключително силните думи на Илиана Раева за българското могъществото на този спорт по света, за отговорността на треньорите и педагозите, за отдадеността докрай на тази толкова благородна дейност. Не пропускайте шанса си да видите и усетите всичко това в документалната лента „Пътят“ по bTV!“.

Очаквайте: срещи с олимпийските шампионки

Сериалът „Пътят“, който се състои от 8 епизода, ще се излъчва от 20 януари 2024 г. всяка събота от 15:00 часа по bTV.

Периодът на излъчване е през януари, февруари и март, както и непосредствено преди Летните олимпийски игри в Париж 2024 г.

Очакват ви неповторими изживявания с историята на олимпийските шампионки – Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, както и с индивидуалните ни състезателки Боряна Калейн, Катрин Тасева и с целия олимпийски екип от Токио 2020!

Галерия

Още от Smart Culture