TikTok – китайският коз в дигиталната дипломация

TikTok – китайският коз в дигиталната дипломация

Фото: BDM

1,5 милиарда активни потребители месечно през 2023 г., 9,4 милиарда долара приходи през 2022 г., над 3 милиарда тегления за периода на своето съществуване – това е съвсем накратко статистиката за TikTok. Социалната мрежа отдавна излезе извън телефоните на потребителите, наложи нов стил на общуване, превърна се в социален феномен и даде име на нова субкултура.

Началото съвсем не е далеч във времето. Приложението стартира в Китай през септември 2016 г. под името Douyin и бързо започва да набира популярност. Компанията-майка ByteDance стартира международната версия, наречена TikTok, през следващата година. Придобиването на Musical.ly през ноември 2017 г. за 1 милиард долара добавя 80 милиона потребители, предимно от САЩ, които са импортирани в новата платформа. Така TikTok се превръща в най-популярното приложение през 2019 г., когато е изтеглено 693 милиона пъти и през 2020 г., когато е изтеглено 850 милиона пъти.

Фото: TikTok

Въпреки този завиден растеж, TikTok се изправя пред няколко предизвикателства. През 2019 г. Индия и Пакистан го забраняват, като посочената причина е „проблеми с морала“. Двете забрани са отменени след известно време. През юни 2020 г. Индия отново забранява приложението, заради напрегнатите двустранни отношения с Китай. Забраната е потвърдена през януари 2021 г.  Платформата е изправена и пред критики за културно присвояване, опасения за поверителността и дори потенциално манипулиране на тенденциите. През март 2023 г. Китай заявява официално, че „твърдо ще се противопостави“ на желанието за продажба на TikTok, изяснявайки участието на правителството в гиганта на социалните медии, който упорито се опитва да се дистанцира от властите в Пекин. Министерството на търговията заявява, че продажбата или отделянето на TikTok от базираната в Пекин компания-майка ByteDance е предмет на китайския закон за износа на технологии, който изисква лицензи за износ на определени технологии въз основа на опасения за националната сигурност.

Въпреки тези проблеми, TikTok е динамично пространство и е една от най-бързо развиващите се апликации в света, като според прогнозите, потребителите му ще надминат два милиарда до края на 2024 г.

Първоначално TikTok служи за споделяне на кратки видеоклипове с танци или синхронизиране на устните с актуални песни, звуци, реплики от филми и т.н. Не е нужно много време на потребителите да формират цели тенденции в мрежата: като се започне от танцови предизвикателства като емблематичния „Renegade“ и се стигне до създаването Hype House – имение в Калифорния, в което живеят тийнейджъри-създатели на съдържание за  TikTok.  Така в социалната мрежа започват да се предлагат клипове с разнообразен набор от съдържание, създавайки ниши за потребители със специфични интереси.

Кралицата на TikTok Чарли Дамелио и Renegade предизвикателството.
Видео: YouTube

Това, което отличава TikTok, е неговата демократизация на тенденциите. За разлика от други платформи, където трендовете често се определят от инфлуенсъри, TikTok позволява на всеки потребител да се превърне във вайръл личност. Така възниква и нов вид микрознаменитости – хора, които натрупват много последователи в определени сфери. А клиповете им са най-разнообразни – от модни предизвикателства и тенденции в грима до „Направи си сам“ хакове и комедийни скечове.

Имението Hype House. Фото: The New York Times

Въпреки че танцовите и липсинк предизвикателствата доминират в TikTok, платформата се превръща в поле за изява и на различни активисти като научни комуникатори, хора, споделящи удивителни факти и промотиращи различни социални кампании. TikTok вече е мощен инструмент за образование, като позволява на потребителите да се ангажират с важни проблеми.

Кои са десетте най-следваните TikTok знаменитости?

От края на 2023 г. класацията се оглавява от Каби Лейн, който има 161.6 милиона последователи. Лейн е роден в Сенегал и започва да качва видеоклипове в социалната мрежа през 2020 г., след като остава без работата в началото на COVID-пандемията. За него казват, че е постигнал световния си успех, без да пророни нито дума. Фактът, че в своите видеа Каби Лейн не използва реч, а чрез самоирония и чувство за хумор представя различни житейски ситуации обаче му печели признанието на феновете.

Каби Лейн е най-следваната TikTok знаменитост.
Фото: Gtres / Alberto Terenghi/RTVE

Чарли Дамелио  е американска танцьорка, която прави видеа главно за TikTok. Към януари 2024 г. тя има 151.7 милиона последователи в социалната мрежа и е вторият най-следван човек в приложението. Американският вестник „Ню Йорк Таймс“ я нарича „кралицата на TikTok.

Чарли Дамелио – кралицата на TikTok.
Фото: WWD

Бела Порч се нарежда на трето място по брой последователи – 93.9 милиона. Родена е през 2001 г. във Филипините и както сама споделя, е била малтретирана като дете от своите осиновители. Създава акаунта си в TikTok през 2020 г. , където прави своя голям проблив с липсинк на песен на Millie B. Самата Бела е певица и свири на укулеле.  

Бела Порч. Фото: Bella Poarch merch

Ето кои са останалите имена в класацията:

Mr. Beast – 92.4 милиона последователи

Адисън Рей – 88.7 милиона последователи

Кимбърли Лоаиза – 80.7 милиона последователи

Зак Кинг – 80.6 милиона последователи

Бурак Йоздемир (cznburak) – 74.6 милиона последователи

Уил Смит – 74.2 милиона последователи

Скалата – 74 милиона последователи

Източници:

Business of apps

CNBC

Statista

TikTok

The New York Times

Още от Smart Culture