Мода под обстрел

Мода под обстрел

Ескалацията на израело-палестинския конфликт изправи модната индустрия пред сериозни предизвикателства

Кадър от противоречивата фотосесия на Zara. Фото: PetaPixel

Не е тайна, че световните модни брандове са наблюдавани под лупа, когато става въпрос за позицията им по глобални проблеми. Войната между Израел и Палестина от края на 2023 г. още веднъж напомни на модния бранш за деликатния баланс, който трябва да бъде постигнат, когато политическата конюнктура настойчиво изисква от него да се ориентира в ситуацията. Големите играчи са подложени на нарастващ натиск да гарантират, че техните визуални послания са в унисон със сложната геополитическа действителност и са принудени да поемат социална отговорност чрез своите дизайнерски и маркетингови стратегии, тъй като потребителите днес се ориентират към брандове, които изповядват техните ценности и са чувствителни към глобалните кризи.

Световноизвестната марка за бърза мода Zara се озова под обстрел на пресечната точка между геополитиката и модата. Брандът беше изправен пред специфична ситуация, след като пусна фотосесия, която неволно навлезе в чувствителния контекст на израелско-палестинския конфликт. Признавайки потенциала за погрешно тълкуване и обратна реакция, Zara предприе бърза и решителна стъпка, като оттегли фотосесията, премахна спорната рекламна кампания от началната страница на уебсайта си  и призна въздействието, което подобни изображения могат да имат върху общественото възприятие. Inditex, компанията собственик на Zara, заяви, че снимките са направени през септември, преди настоящата война между Хамас и Израел, и че клиентите са видели в тях „нещо далеч от това, което е било замислено“.

Според всеобщото мнение, кадърът носи внушения за войната между Израел и Палестина. Фото: PetaPixel

Десетки хиляди оплаквания за кампанията постъпват в акаунта на Zara в Instagram, според които изображенията приличат на снимки на трупове в Газа. В платформата X се появява хаштагът „#BoycottZara“. Тълпа от протестиращи се събира пред магазин на Zara в столицата Тунис, скандирайки и развявайки палестинско знаме. Една от витрините на магазина е напръскана с червена боя. Британският надзорен орган за рекламни стандарти ASA съобщава, че е получил 110 жалби за рекламната кампания, според които изображенията се асоциират с войната в Газа и са обидни.

Фото: PetaPixel

Позицията и действията на Zara са показателни, че модата е сериозен социален и политически играч и че отвъд естетическите съображения, кризата изисква размисъл върху етичните и социалните отговорности. Затова не е случайно, че голяма част от модната общност заявява твърдо позицията си по отношение на конфликта и заклеймява военните действия.

Брандът American Eagle замени билборда си на Таймс Скуеър с изображение на израелския флаг. Фото: Daily Mail

Брандът American Eagle направи смело изявление, заменяйки водещия си билборд на Таймс Скуеър с изображение на израелското знаме. Снимка на билборда беше споделена от главния маркетинг директор на компанията Крейг Бромерс в публикация в LinkedIn. Британската модна дизайнерка Виктория Бекъм също се включи в социалните медии, за да сподели мислите си за настоящата ситуация. Нейното изявление гласи: „Във време на криза мислите ми са с невинните жертви на неотдавнашните несправедливи и варварски нападения. Тези актове на брутален тероризъм причиниха страдания както на израелските, така и на палестинските граждани. Като човешки същества, ние не можем да не бъдем дълбоко засегнати от тези мъчителни действия. Като майка и като жена, да виждам болката, страданието и загубата на живот от двете страни е наистина ужасяващо. Подкрепям онези по света, които се борят за край на насилието и омразата. Аз съм за мир“.

Стела Маккартни също изрази подкрепата си в Instagram, където каза: „Сърцето ми се къса за хората и семействата, които са безсмислено убивани и жестоко измъчвани в момента. Това е тероризъм. Не е необходимо да си израелец. Не е нужно да си палестинец. Трябва да си човек. Сега е моментът да се обединим, а не да бъдем разединени. Никога няма извинение за убийствата на невинни хора“. Съветът на модните дизайнери на Америка (CFDA) излезе със собствено изявление във връзка с нападението в събота, отбелязвайки, че „застава зад онези, които са решени да се борят с тероризма“. Организацията добави: „Ние скърбим за загубата на живот и се молим за края на цикъла на насилие за траен мир.“

Какви обаче са икономическите последствия от войната между Израел и Палестина? Малко след началото на военния конфликт, испанският моден гигант Inditex бързо обяви затварянето на своите 84 магазина в Израел, като това беше наречено  „временно действие“. Същите крайни икономически мерки предприеха модният бранд Mango и шведският гигант H&M, които обявиха, че магазините им ще останат затворени до второ нареждане. Голям брой събития по света също бяха отменени или отложени в резултат на конфликта. Vogue Arabia, Chopard и Pomellato отмениха предстоящи събития в Близкия изток. Фестивалът на дизайна We Design Beirut, планиран за края на октомври в Ливан, беше отложен за да не се излага на риск безопасността на всички участници. Наградите на Fashion Trust of Arabia за 2023 г., които първоначално трябваше да се проведат на 25 октомври в Дубай, също бяха отложени.

Източници:

Fashion United

The Hollywood Reporter

Variety

Още от Smart Socium